Familiehotel Platvoet

(Hotel Platvoet 1940 - ansichtkaart)

Aan de rand van de huidige rotonde Zwolseweg/Overstichtlaan stond al vanaf 1782 de herberg 'Oude Platvoet'. Dit was van oorsprong een boerderij maar door de gunstige ligging verbouwd tot uitspanning, waar men goed kon vertoeven en eventueel overnachten en de paarden kon laten verzorgen. Het groeide in de eerste helft van de 20e eeuw uit tot het bekende familiehotel Restaurant 'De Oude Platvoet', een aantrekkelijke uitgaansgelegenheid met ook een vermaarde speeltuin. Het was een echt familiehotel met een grote speeltuin, die ook veel dagjesmensen trok.

Eind negentiende eeuw heette het nog de 'De Oude Platvoet' met adres Borgele 165 Diepenveen, later IJsseldijk 8 Deventer. De toenmalige eigenaresse wed. G. Woerman was er trots op. Ze liet het grondig restaureren, waaronder er o.a. een schitterende serre bijkwam. Het lag zeer gunstig, vond ze blijkens een advertentie, slechts op 25 minuten afstand van Deventer. "De zeer lommerrijken tuin met hoog geboomte" is ongetwijfeld decor geweest van vele prille idylles. Het was de plek bij uitstek voor binnen- en buitenpartijen. Ook kon met er paarden en rijtuigen huren.

Latere eigenaars waren de heren Spijker, Buiting en H.M. Kreekel. De laatste was een kermisexpoitant.

(Hotel Platvoet 1958)

In de vorige eeuw was het voor velen een paradijselijk oord waar je de zorgen na een zware werkweek van je af kon schudden. Voor anderen was het evenwel een pel van verderfs. Katholieke meisjes mochten er in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog absoluut niet komen. Het gerucht ging namelijk dat in de dancing op de Platvoet voor het eerst in Nederland de charleston was gedanst. Diegene die dit juist een aanbeveling vonden, konden vanaf zondagmiddag drie uur lekker dansen, soms op live-muziek, soms op de klanken van het Wonderorgel (elektronische orgel).

De beheerder in die tijd was de heer Van ’t Spijker, die er een bus op na hield die hij liet pendelen tussen de Brink en De Platvoet. Aan het eind van de dansavonden riep Spijker dan door de zaal: "Liefhebbers voor de bus". Prompt kwam dan uit de zaal de kreet: "Liefhebbers voor m’n zus?". De consumpties kostten in die dagen gemiddeld een kwartje (NLG) en de uitroep, "Wie goat noar de planne" hoorde je veel op de zaterdagavond. De jongelui van alle rangen en standen bezochten de Platvoetdancing. In de jaren ’20 kwamen er ook veel officieren van het Regiment Huzaren van Boreel dansen.

In de loop van de jaren ’30 liepen de bezoekersaantallen sterk terug en tegen de 2e WO was de zaak erg verlopen. 'De Platvoet' werd rond 1961 afgebroken om plaats te maken voor een toegangsweg naar de nieuwe woonbuurt Platvoet. Maar na de afbraak ontstond er opnieuw een café-restaurant 'De Platvoet'. Het was het etablissement van de heer T van Beek, dat aan de andere kant van de Zwolseweg stond op nummer 427. Het heeft korte periode de naam 'De Nieuwe Platvoet' gevoerd. In 2005 is het een Chinees-Indisch restaurant met de naam 'De Zomertuin' geworden waar het sinds vandaag nog steeds goed vertoeven is.

Op de website van de Stichting Gilde Deventer kunt u veel foto's zien van de Nieuwe Platvoet. Het auteursrecht op de fotografische werken berust bij de Stichting Gilde Deventer. Het is niet toegestaan deze foto’s zonder instemming op internet te plaatsen en te delen via social media.


(Hotel Platvoet ca 1925 - ansichtkaart)
(Danszaal van Hotel de Platvoet circa 1928 - bron onbekend)
(Hotel Platvoet 1958 - bron onbekend))
(Hotel Platvoet ligt er verlaten bij circa 1960)
(Afbraak Hotel Platvoet in 1961)

© 2025 Samenstelling en vormgeving: Eric A. Slim | Sjabloon: html5up.net | Bronvermeldingen & Disclaimer